Instrucție pentru instalarea și funcționarea termostatului - Rtc-70

Destinație

  Regulatorul de temperatură este destinat pentru a menține o temperatură constantă de +5 ... +40 ° С. Temperatura este monitorizată în locul în care este localizat senzorul de temperatură. Senzorul, care este inclus în livrare, este destinat pentru a fi amplasat într-un tub de montare (tub metalo-plastic Ø 16 mm). Tubul este amplasat într-o șapă de ciment-nisip. Dacă este necesar, senzorul trebuie să fie tras liber din tubul de montare.

  În această configurație, termostatul este proiectat pentru un sistem de "încălzire prin pardoseală" sau "încălzire completă" pe baza unui cablu electric de încălzire sau a unei pelicule de încălzire.

  Fără senzor, regulatorul de temperatură nu va funcționa.

Date tehnice

1 - Tensiune de alimentare - 230V 50-60 HZ
2 - Curent maxim de sarcină - 16 А
3 - Putere maximă de încărcare - 3 000 W
4 - Limite de reglare a senzorului de podea - +5 … +40 °С
5 - Histerezis de temperatură - ± 1 °С
6 - Dimensiunile de bază pentru montare - 86 х 86 х 52 mm
7 - Culoarea capacului superior - Alb
8 - Greutatea setului - 0,20 kg ± 10%
9 - Senzor de temperatură - NTC termistor 10 kΩ la 25 ° C
10 - Lungimea cablului de conectare al senzorului - 3 m ± 10%
11 - Gradul de protecție - IP 20

Manual pentru termostatul rtc 70

Conținutul setului

1 - Termostat RTC 70 - 1 buc.

2 - Senzor de temperatură cu cablu de conectare - 1 buc.

3 - Șuruburi de fixare - 1 buc.

4 - Pașaport tehnic, instrucția de instalare și utilizare, obligațiile de garanție - 1 buc.

5 - Cutie de ambalare - 1 buc.

Schema 1. Schema de conectare

Diagrama conexiunii la termostatul rtc 70

Schema de conectare

  Regulatorul de temperatură funcționează cu senzor de podea. Cablul extern al senzorului de temperatură este conectat la bornele 6 și 7.

  Culorile firelor la conectare nu contează. La bornele 1 și 2 se aplică tensiunea de alimentare (220 V ± 10%, 50 Hz), faza (L) fiind determinată de indicator și se conectează la borna 1 iar faza zero (N) la borna 2. Terminalele 3 și 4 sunt conectate la sarcină (cablurile de conectare de la dispozitivul de încălzire).

Instalare

  Regulatorul de temperatură este destinat pentru instalarea în interiorul incăperilor. Riscul de pătrundere a umezelii și a lichidului în locul instalării trebuie să fie minim. Când se instalează într-o baie, toaletă, bucătărie, piscină, termostatul trebuie instalat într-un loc inaccesibil stropilor accidentali (apă). După instalare, asigurați-vă că senzorul extern și tensiunea de rețea sunt conectate corect. Dacă conexiunea este incorectă, regulatorul de temperatură se poate defecta.

  Temperatura în încăpere în timpul instalării trebuie să fie între -5 ... + 45 ° C. Înălțimea de montare a termostatului trebuie să fie de la 30 cm de la nivelul podelei. Termostatul se conectează după instalare și verificarea sarcinii.
  Conectarea la rețeaua electrică trebuie efectuată de un electrician calificat în conformitate cu regulile și nomenclatoarele PUE și SNIP.
Pentru a proteja împotriva scurtcircuitului în circuitul de sarcină, este necesară instalarea unui întrerupător de circuit (AB) înaintea termostatului. Întrerupătorul este instalat la ruperea conductorului de fază, acesta trebuie să fie proiectat pentru cel mult 16A.
Pentru a proteja o persoană de șocuri electrice, scurgerea este stabilită de dispozitivul de protecție împotriva descărcării UZO (întrerupător de circuit). Această acțiune este obligatorie atunci când se pune podeaua caldă în încăperile umede. Pentru funcționarea UZO, ecranul cablului de încălzire trebuie legat la pământ (conectat la conducta de protecție PE) sau, dacă rețeaua este de două fire, este necesar să se efectueze o resetare protectoare. Adică, ecranul este conectat la zero înainte de UZO. Regulatorul de temperatură este montat într-o cutie standard de montare cu un diametru de 60 mm, folosind șuruburi de montare.

  Pentru instalare este necesar:
- faceți o gaură în perete pentru cutia de montare și ștrobe pentru firele de alimentare și senzor;
- conectați firele de încălzire și senzori la carcasa de joncțiune;
- efectuați conexiuni conform acestui pașaport;
- fixați termostatul în cutia de montare. Pentru aceasta, scoateți butonul de reglare a temperaturii luând-o cu o șurubelniță. Deșurubați șurubul de montare, scoateți rama frontală. Așezați termostatul în cutia de montare și răsuciți șuruburile de montare.

  Bornele regulatorului de temperatură sunt destinate pentru un fir cu o secțiune transversală de cel mult 2,5 mm². Pentru a reduce sarcina mecanică a bornelor, este de dorit să folosiți un fir moale, de exemplu un fir de tip PVS. Capetele firului trebuie curățate și presate cu vârfuri izolate. Firele sunt strânse în terminale cu o șurubelniță cu o lățime a vârfului de cel mult 3 mm. O șurubelniță cu vârf mai mare de 3 mm poate provoca daune mecanice la borne. Acest lucru poate duce la pierderea dreptului de garanției. Strângeți bornele cu un cuplu de cel mult 0,5 N × m.

  Atunci când încălzitorul este un cablu electric de încălzire, acesta trebuie prevăzut cu un manșon de trecere în care firul de încălzire este conectat la un fir de cupru prin lipire sau prin înșurubare, care este conectat la termostat. Acest lucru trebuie făcut pentru a evita sarcini termice pe bornele termostatului. Dacă firul de încălzire existent nu are manșoane de adaptare, acestea trebuie efectuate de sine stătător. Ambreiajele se pot face după cum urmează. Apăsați firul de cupru al cablului de încălzire în manșonul de cuplare din cupru (alamă). Punctul de conectare trebuie izolat cu atenție. Cea mai bună pentru aceste scopuri este tubul termic cu adeziv. Cuplajele sunt turnate în șapă împreună cu cablul de încălzire.

  Instalarea senzorului trebuie efectuată astfel încât să existe posibilitatea înlocuirii acestuia fără probleme în viitor. Din cutia de montaj cu termoregulator, tubul de montare (tub ondulat 16 mm) este introdus în zona de încălzire cu aproximativ 0,5 m. Curbele și lungimea tubului trebuie să asigure mișcarea senzorului fără obstacole. Capătul tubului, introdus în zona, care este încălzită, trebuie sigilat pentru a evita pătrunderea soluției, de exemplu cu bandă adezivă. Senzorul este introdus în tub după întărirea șapei.

  Dacă este necesar, este permisă scurtarea și creșterea (nu mai mult de 10 m) a firelor de conectare ale senzorului. Pentru a mări lungimea, nu este permisă utilizarea a două fire ale unui cablu multi-core, care este folosit pentru alimentarea încălzitorului. Cea mai bună soluție este un cablu separat al senzorului, montat într-un tub separat. Cablul de alimentare nu trebuie să fie amplasat în apropierea cablului de conectare a senzorului, acestea pot interfera.
Dacă aveți întrebări sau nu înțelegeți ceva, contactați vânzătorul la numărul de telefon indicat mai jos.
Pentru a obține rezultatul optim din utilizarea sistemului "podea caldă", este foarte important să efectuați calculul corect și să efectuați corect instalarea. De la punerea în aplicare a acestor acțiuni depinde durata de exploatare a sistemului și nivelul de confort, de care vă veți bucura de "podele calde".

  Puterea specificată nu trebuie să fie mai mică de 120 W / m2. Temperatura podelei este controlată de termostat. Acesta va menține temperatura podelei în modul specificat și nu va permite supraîncălzirea cablului.
Pentru a calcula puterea specifică (Pd), este necesar să se măsoare suprafața pe care va fi pus cablul de încălzire și apoi să se calculeze conform formulei:

  Pd = P / S (W)

unde - P este puterea firului de încălzire (W);
- S suprafața reală pe care este poziționat firul de încălzire (m2).

  Cablul de încălzire neecranat cu un singur fir se montează în trepte de la 3 până la 15 cm. Un cablu de încălzire ecranat este prevăzut în pași recomandați de producător. În prealabil este necesar să se calculeze etapa de stivuire conform formulei:

h = S / L (m)

unde l este lungimea firului (m).

  Acest lucru este necesar pentru că, după ce s-a terminat montarea să nu depistați că nu vă ajunge cablul de încălzire, sau invers - a ramas. Cablul de încălzire nu poate fi scurtat deoarece 1m al lungimei sale are o anumită rezistență. Puterea, care este destinată pentru această secțiune este anume pentru lungimea dată. Dacă reducem lungimea, se reduce rezistența, prin urmare puterea crește. Ca rezultat, echipamentele și cablurile nu pot rezista la astfel de sarcini. Instalația începe fie cu o cutie de joncțiune, fie cu un dulap de comandă. Montați cablul de încălzire la podea cu atenție, pentru a nu deteriora izolația și cablul de încălzire. Pentru a fixa firul pe podea, utilizați o bandă de montare. După montare, cu un dispozitiv de măsurare, verificați integritatea izolației și absența unui circuit deschis în circuitul de încălzire. Acest lucru face posibilă evitarea eventualelor defecțiuni ale sistemului, deoarece cablul de încălzire poate fi deteriorat în timpul instalării.

  Înălțimea șapei de beton trebuie să fie așa astfel încât să asigure o distribuție uniformă a căldurii pe suprafață (astfel încât să nu existe zone cu temperaturi scăzute). Adică, cu cât este mai mică treapta de montare (h), cu atât mai mică poate fi făcută înălțimea șapei. Șapa de beton trebuie menținută timp de 28 de zile și numai atunci sistemul trebuie pornit.

  O componentă foarte importantă a sistemului este regulatorul de temperatură. Acest dispozitiv: - permite menținerea temperaturii setate;

- crește durata de exploatare a cablului (previne supraîncălzirea);
- reduce costul energiei electrice la 30%.

  Dacă ați achiziționat un cablu de încălzire și nu este indicat puterea nominală, trebuie calculată puterea (P) înainte de conectarea termostatului (pentru ca termostatul să nu se defecteze din cauza depășirii valorilor pașaportului).

  Pentru aceasta, măsurați curentul (I) consumat de cablul de încălzire (folosind un ampermetru cu o limită de măsurare adecvată) și înmulțiți cu tensiunea de rețea (U). Sau măsurați rezistența cablului de încălzire (R) cu un ohmmetru, împărțiți tensiunea rețelei cu rezistența obținută și înmulțiți-o cu tensiunea de rețea (U).

P = U × I (W) P = U × (U / R) (W)

Este necesar ca regulatorul de temperatură să nu comute curentul mai mult de 2/3 din curentul maxim indicat în pașaport, dacă valoarea este mai mare, este necesar să conectați cablul de încălzire prin contactorul (starterul magnetic, releul de putere), care este proiectat pentru acest curent. Această condiție este cauzată de riscul de a crește tensiunea mai mult de 220 V. În cazul creșterii tensiunii, puterea de încărcare crește de asemenea. Secțiunile conductorului la care este conectat termostatul trebuie să fie cel puțin: pentru cupru 2 * 1,0 mm2, pentru aluminiu 2 * 1,5 mm2. Utilizarea aluminiului este nedorită.

Exploatare

  Activarea / dezactivarea

  Pentru a porni regulatorul de temperatură, setați comutatorul în poziția "1". Apoi rotiți butonul de reglare în sensul acelor de ceasornic până la capăt, indicatorul se aprinde și luminează roșu, indicând activarea sistemului de încălzire.

  După atingerea unui nivel de căldură confortabil (când prima pornire poate dura până la 3 zile) rotiți butonul invers acelor de ceasornic până când lumina roșie se stinge, și fixați temperatura dorită.

  Pentru a opri încălzirea, puneți comutatorul în poziția "0".

 

Rezistența senzorului la temperaturi diferite.

 

Тemperatură, (ºС)  Rezistența senzorului, (Ω) 
 5  22070
 10  17960
 20  12091
 30  8312
 40  5827

 

 

Cauzele posibile ale problemelor și modalitățile de a le rezolva

  Când termostatul este pornit, indicatorul nu se aprinde în toate pozițiile butonului de comandă.
  Cauză posibilă: lipsește tensiune de alimentare.
  Trebuie: să vă asigurați că tensiunea de alimentare este disponibilă cu ajutorul unui voltmetru. Dacă există vreo tensiune, vă rugăm să contactați Centrul de serviciu.

  Cauză posibilă: conexiune incorectă, întrerupere sau scurtcircuit în circuitul senzorului, alt tip de senzor.
Este necesar să verificați: conectarea corectă a senzorului; punctul de conectare al senzorului la regulatorul de temperatură, absența deteriorării mecanice de-a lungul întregii lungimi a firului de conectare a senzorului, absența firelor de alimentare cu sarcina care trec pe alături. Dacă toate aceste motive sunt excluse, contactați Centrul de servicii.

Aspectul termostatului rtc 70
Ordine de asamblare / dezasamblare a termostatului rtc 70
Poziția corectă a termostatului rtc 70
Instalarea unui regulator de temperatură rtc 70

Măsuri de securitate

  Pentru a nu vă răni sau pentru a nu deteriora dispozitivul, citiți cu atenție și înțelegeți acestă instrucție.

  Dispozitivul trebuie conectat de un electrician calificat.

  Înainte de începerea instalării (demontarea) și conectarea (deconectarea) dispozitivului, deconectați alimentarea electrică și, de asemenea, acționați în conformitate cu "Regulile de instalare a dispozitivului electric". Nu conectați dispozitivul la o rețea în formă dezasamblată. Nu permiteți pătrunderea lichidului sau a umezelii în aparat. Nu expuneți aparatul la temperaturi extreme (peste +45 ° C sau sub -5 ° C). Nu curățați dispozitivul folosind substanțe chimice cum ar fi benzenul și solvenți. Nu depozitați dispozitivul și nu utilizați dispozitivul în locuri cu mult praf.

  Nu încercați să dezasamblați sau să reparați dispozitivul de sine stătător. Nu depășiți limitele de curent și de putere.
Pentru a proteja împotriva supratensiunii cauzate de descărcările de trăsnet, utilizați descărcătoare de trăsnet. Nu scufundați senzorul cu firul de conectare în mediu lichid. Nu incinerați sau aruncați aparatul împreună cu deșeurile menajere.

  Dispozitivul utilizat trebuie să fie eliminat în conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova. 

  Transportul mărfurilor se efectuează într-un pachet, asigurând siguranța produsului.

  Dispozitivul este transportat de orice tip de vehicule (feroviar, auto, maritim, transport aerian).

Pentru a descărca instrucție de instalare și utilizare ale termostatului - Rtc 70, faceți clic pe

Aflați de unde să cumpărați încălzire prin pardoseală și termostate în Moldova (Adresa noastră este pe hartă)

Reduceri - 2024 - mai.

"Meșter Grup" SRL - Reprezentant oficial, exclusiv în Moldova al sistemelor electrice de încălzire ale unor producători mondiali de renume.

  • logotip1
  • logotip2
  • logotip3
  • logotip4
  • logotip5
  • logotip6

Search